Adaptacija i rekonstrukcija Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti Tuzla

1554214611900111677140788890505153084031019n2

Dana 08.10.2015. godine  predstavnici  UKC-a Tuzla i Udruženja „PIPOL“  potpisali  su  Ugovor o zajedničkoj saradnji na implementaciji projekta adaptacije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Udruženje „PIPOL“ Tuzla je, od oktobra 2015. godine do polovine decembra 2016. godine, realizovalo  u saradnji sa UKC-om, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzle i šezdestak društveno-odgovornih kompanija i jedinica lokalne samouprave projekat adaptacije i rekonstrukcije Odjeljenja za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Svečanom ceremonijom, 16.12.2016. godine,  uz prisustvo velikog broja zvanica i osoblja klinike otvoreno je obnovljeno Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Novi prostor Odjeljenja raspolaže sa 5 bolničkih soba, dva kupatila, dva predprostora sa tri sanitarna čvora i jednim tušem, dvije ljekarske sobe, bolničkom ostavom, intervencijom i igraonicom za malene pacijente.

Ploču su otkrile šefica Odjela za onkologiju Amila Latifagić i predsjednica Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti "PIPOL" Tuzla Amra Saračević, koje je pokretač inicijative za prikupljanje sredstava i realizaciju projekta moderniziranja spomenutog odjeljenja.

- Osnovna svrha ovog objekta je da se djeci omogući adekvatno liječenje i boravak u bolnici, a u konačnici da se kompletan proces liječenja provodi u UKC, a ne da kao do sada moraju odlaziti na tretman u Sarajevo. Neka im ovo bude sigurna luka na putu liječenja, a osoblju bolnice želim što manje ovakvih pacijenata. Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se otvori ovo odjeljenje – izjavila je Amra Saračević.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Edin Husarić istaknuo je da je u moderniziranje Odjeljenja uloženo oko 100.000 KM.

- U BiH ima oko 60 pacijenata najmlađeg uzrasta koji su oboljeli od malignih bolesti i leukemije. Od njih jedna trećina je s područja Tuzlanskog kantona i velika je pomoć za njih i roditelje što ubuduće neće morati na tretman odlaziti u Sarajevo, nego će svu potrebnu brigu imati ovdje – rekao je Husarić.

Svim donatorima i prijateljima koji su pomogli u realizaciji ovog humanog projekta, u ime malenih pacijenata koji će boraviti i liječiti se na pomenutom Odjeljenju, kao i u svoje ime  Udruženje „PIPOL“ iskreno  zahvaljuje.