Djeca za djecu

happy children

1.NAZIV PROJEKTA: DJECA ZA DJECU

Obilježavanje Međunarodnog Dana Djece Oboljele od Raka

2. NAZIV UDRUŽENJA
:
Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ Tuzla

Ismeta Mujezinovića 7, Tuzla

Tel: 062/102-031

Tel: 061/ 535-220
E-mail :
enisa.milinovic@uino.gov.ba

3.OBLAST NA KOJU SE ODNOSI PROJEKAT I OPIS KONKRETNOG PROBLEMA KOJI SE RJEŠAVA REALIZACIJOM PROJEKTA:ZAŠTITU I PROMOCIJU PRAVA DJETETA

Međunarodni Dan Djece Oboljele od Raka obilježava se svake godine.Taj dan je deklarisan u Luxemburgu,septembra 2001.godine.

Godišnje u svijetu od raka oboli oko 250.000 djece i samo 20% ima pristup adekvatnoj dijagnostici, liječenju i oporavku( u razvijenim zemljama).Ostalih 80% je osuđeno na smrt.Činjenica je da je rak kod djece izlječiv u više od 70% slučajeva,ako je pravilno dijagnostikovan i liječen.

Djeca oboljela od raka zaslužuju šansu da žive-to je njihovo pravo!

15.02.2007.godine obilježavanjem Međunarodnog Dana Djece Oboljele od Raka na Općini Tuzla sa prikladnim kultirnim programom uz saradnju sa , Nižom muzičkom školom i Srednjom muzičkom školom u Tuzli,osnovnim školama sa područja Tuzlanskog kantona ,medijskom podrškom TV TK kao isvim humanistima i volonterima udruženja,Udruženje PIPOL Tuzla nastoji skrenuti pažnju šire javnosti da se rak ne dešava nekom drugom,nego NAMA.

4.CILJEVI PROJEKTA: Kulturnim manifestacijama podsticati širu javnost na postojanje i povećanje ove ugrožene populacije društva kao i finansijska podrška Udruženju.

5.OPIS PROJEKTA:

-Zahvala na prisustvu manifestaciji predsjednika udruženja ispred svih koj u ovoj humanoj misiji učestvovali i pridružili nam se.

-Koncert Niže Muzičke Škole Tuzla

-Koncert Srednje Muzičke Škole Tuzla

-Recital OŠ»Novi Grad» Tuzla pod nazivom «Jelovnik vještice» predvođen učiteljicom Šehabovuć Jasnom koja je i izrazila svoj odnos prema zaliječenom djetetu koje se školuje u njenom razredu i koji je svakako učestvovao u recitalu.

-Dramski igrokaz «Njivske komšije «iz OŠ»Vražići»Čelić kojim se je Sadija Bešić,izliječena od teškog oblika leukemije skupa sa svojimm drugarima i učiteljicom koja je sama postavila igrokaz ,zahvalila se svima onima koji su do sada pomagali oboljeloj djeci od leukemije i drugih maligniteta i koji će to ubuduće činiti

-Sabahudin Mujanović iz Živinica koji je takođe izliječen od leukemije .Svoju zahvalnost je pokazao recitalom pjesme «Grrr,strašni lavovi mali» koja je moja malenkost napisala kada je moja kćerka obolila od leukemije 1999 godine.

6.BUDŽET PROJEKTA:

Projekat je izveden radom članova Udruženja sa nekoliko donatora:Menadžmenta BKC Tuzla,Vegarfruita Gračanica sa donacijom sokova za učesnike programa kao i sa medijskom podrškom TV TK.

7. NAČIN PRAĆENJA PROJEKTA: 16.02.2007.god,sa početkom u 17.00 h.

8.U holu BKC Tuzla su postavljena dva stola: 1.Jjedan sa kutijom od cvjetića i logotipom Udruženja Pipol Tuzla za finansijsku pomoć oboljeloj djeci u kojoj se je nalazilo 501.00 KM i 2.Drugi sto za ponudom za učlanjivanje u Udruženje Pipol Tuzla.

Vrlo smo ponosni što smo ovim projektom pokazali da humanost u našim krajevima još uvijek postoji, samo je treba razvijati.