Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele od raka

1673054112397362060749071233838119311342427n2

Pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru projekta „Rehabilitacija i okupacija čine pola zdravlja“ održana je zimska rehabilitacija  u kojoj je uzelo učešće više od 70 članova Udruženja . Naši  mališani u pratnji svojih najmilijih uživali su u čistom planinskom zraku, sankanju, skijanju, jahanju konja, kupanju u Spa centru kao i radionicama koje su za njih organizovali članovi Udruženja.

Predstavnici Udruženja „PIPOL“ posjetili su i mališane koji su trenutno  hospitalizirani i nalaze se na liječenju na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, te su im uručili prigodne poklon paketiće i igračke u nadi da će im bar na trenutak uljepšati boravak u bolnici. Pomenuto Odjeljenje, na inicijativu Udruženja „PIPOL“ a uz pomoć brojnih donatora,  je u cjelosti  renovirano i adaptirano te svečano otvoreno krajem 2016.godine,  čime su se obezbijedili adekvatnijii uslovni boravka za djecu oboljelu od raka sa područja Tuzlanskog kantona.

U saradnji sa školama sa područja Tuzlanskog kantona realizovane su i različite edukativne aktivnosti koje su imale za cilj da utiču na razvoj svijesti kod učenika, njihovih roditelja kao i nastavnika  o sve većem broju oboljele djece i mladih, prepoznavanju ranih simptoma bolesti, o potrebi vođenja zdravih stilova života koja uključuje i  adekvatnu i raznovrsnu ishranu, redovnih zdravstvenih pregleda, očuvanja životne sredine kao i o brojnim drugim faktorima kojima možemo u određenoj mjeri uticati na prevenciju i smanjenje broja oboljele djece i mladih.

Članovi Udruženja „PIPOL“  posjetili su   15.02.2016. godine Tursku grupaciju Acibadem – ured Tuzla koji su mališanima oboljelim i izliječenim od raka uručili čestitke za hrabrost, neustrašivost  i istrajnost u borbi sa zlikovcem zvanim rak. Pored čestitki za hrabost mališani su se oduševili i sa slasnom čokoladnom tortom koju im je poklonio kolektiv Acibadem grupacije, poželivši,  da im svaki naredni dan njihovog života bude još ljepši i slađi od poklonjene torte.

Poslednju, ali ne manje važnu aktivnost  povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka, Udruženje je realizovalo u saradnji sa Asocijacijom mladih SDA GO Tuzla. Zahvaljujući aktivistima ove grupe prikupljena su značajna materijalna sredstva za pomoć porodici petogodišnjeg dječaka koji je hospitaliziran na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju na Klinici za dječije bolesti . Solidarnost, empatija i srčanost koju su pokazali tokom  realizacije ove akcije još jednom su potvrdile naš slogan pod kojim svake godine i obilježavamo ovaj značajan datum… Statistika ne mijenja život! Mijanjaju ga naše priče i naša djela.