Rehabilitacioni porodični vikend "Kamp za pobjednike 2015."

117532638597383307413658662007172242080398n2

Srebrenik je bio grad domaćin dvodnevnog rehabilitaciong izleta za djecu i mlade oboljele i izliječene od malignih oboljenja koji je i ove godine organizovalo Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona, „PIPOL“ Tuzla.
Rehabilitacioni vikend pod simboličnim nazivom „Kamp za pobjednike 2015.“ održan je u turističom kompleksu „Orion“ Ormanica koje je od svih drugih lokacija naviše odgovaralo našim najmlađim članovima i njihovim potrebama a realizovan je u sklopu projekata koje implementira udruženje „PIPOL“ a sufinansiraju ih grad Tuzla i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.
Bolničko liječenje je dugotrajan i iscrpljujući proces koji u prosjeku traje godinu dana, nakon čega slijedi četverogodišnji period praćenja, održavanja, psihičkog i fizičkog oporavka kroz adekvatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju.
Kada se u obzir uzme i činjenica da se djeca oboljela od malignih oboljenja sa područja našeg Kantona liječe na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, daleko od svoje porodice, prijatelja, školskih drugova i matične socijalne sredine rehabilitacija se nameće kao nužan korak prilikom ponovnog uključenja u životne tokove. Posebno smo ponosni na činjenicu što su svi naši kampovi porodičnog karaktera jer na taj način obnavljaju se veze pokidane pojavom tog strašnog zlikovca zvanog rak, nadoknađuju se izgubljeni dani a i prisustvo članova porodice našim mališanima daje dodatni vjetar u leđa, ulijeva sigurnost što omogućava i lakšu resocijalnizaciju.
Tokom dvodnevnog rehabilitacionog izleta organizovani su brojni sadržaji za naše korisnike: jutarnje šetnje po netaknutoj prirodi, jutarnje kupanje, društvena igra Ne ljuti se čovječe sa „živim“ igračima, radionice izrade nakita za djevojčice te izrade drvenih igračkica za dječake. Omladinci su uzivali u druženju kao i naši roditelji koji su razmjenjivali iskustva, savjete, međusobno se ohrabrivali i pripremali za nove bitke koje ih očekuju u zajedničkoj borbi sa njihovim mališanima.

Dio atmosfere pogledajte u našoj galeriji...